18 jaar wat nu? Volg dit stappenplan!

Wanneer je 18 jaar oud bent geworden verandert er ineens een hele hoop. Want als je 18 jaar oud bent geworden mag je niet alleen van alles, maar moet je ook een hele hoop. Hieronder vertellen we je aan de hand van een stappenplan wat je allemaal precies moet regelen. Zodat ook jij weer met een gerust gevoel kan genieten van het volwassen zijn

1. Het meest belangrijke

De volgende zaken heb je vast allang geregeld, maar het kan geen kwaad om het nog even te checken.

 • een map om je administratie bij te houden
 • een eigen betaalrekening
 • een computer met internet
 • een eigen e-mailadres

2. DigiD aanvragen 

Voor het regelen van de meeste zaken online heb je een DigiD nodig, deze moet je zelf aanvragen. Hoe je dit precies moet doen lees je terug op www.digidaanvragen.nl.

3. Zorgverzekering regelen

Nu je een DigiD hebt geregeld kan je een eigen zorgverzekering gaan aanvragen. Voorheen viel je nog in het pakket van je ouders, maar nu moet je het zelf gaan regelen. Als student zijnde krijg je bij de meeste zorgverzekeraars wel een flinke korting. Dit omdat je nog jong bent en minder gebruik maakt van je zorgverzekering.

4. Zorgtoeslag aanvragen

Een zorgverzekering is voor jongeren erg duur. Gelukkig heb je als 18-jarige recht op zorgtoeslag, hiermee compenseert de overheid jouw dure zorgpremie. Zorgtoeslag krijg je niet zomaar, je moet het zelf aanvragen!

TIP: Een beetje hulp nodig bij het aanvragen van zorgtoeslag? Dat kan, zorgtoeslag.nl helpt met het aanvragen van zorgtoeslag!

5. Inschrijven bij je nieuwe school

Als je wilt gaan studeren moet je jezelf wel inschrijven bij een nieuwe school. Inschrijven doe je ruim voordat het nieuwe schooljaar begint. Schrijf jezelf ook alvast in als je het nog niet helemaal zeker weet, je kunt namelijk altijd nog wisselen.

6. Studiefinanciering aanvragen

Heb je jezelf ingeschreven voor een nieuwe opleiding en ben je 100% zeker van je zaak? Dan kan je studiefinanciering en een studentenreisproduct gaan aanvragen. Doe dit ruim voordat je opleiding start, zo weet je zeker dat je het op tijd krijgt. Of je recht hebt op studiefinanciering hangt af van je persoonlijke situatie en die van je ouders. Check op www.stufiaanvragen.nl of je recht hebt op studiefinanciering.

7. Inschrijven studentenkamers

Nee, hiervoor hoef je nog niet van plan te zijn snel uit huis te gaan. Het aanmelden op verschillende kamersites is nu al verstandig om te doen, want vaak duurt het nog even voordat je aan de beurt bent. Er zijn namelijk vaak lange wachtrijen. Het aanmelden kost je vaak niks en na het aanmelden heb je toegang tot verschillende overzichten van studentenkamers in Nederland. Neem voor alle kamersites en handige tips eens een kijkje op www.kamerstudenten.nl.

8. Inboedelverzekering voor je kamer

Heb je een studentenkamer gevonden? Vergeet dan niet om jezelf goed te verzekeren. Denk na over een inboedelverzekering en eventueel een aansprakelijkheidsverzekering. Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen in en om je studentenkamer en met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je eventuele schade door jouw toedoen. Een echte aanrader dus!

9. Huurtoeslag aanvragen

Als je een kamer huurt heb je in de meeste gevallen recht op huurtoeslag. Hiermee compenseert de overheid je in de dure kosten voor je kamer, want als studenten zijnde heb je het niet altijd even breed. Huurtoeslag moet je zelf aanvragen, je krijgt het niet standaard. Het aanvragen van huurtoeslag doe je via www.toeslagen.nl.

TIP: Een beetje hulp nodig bij het aanvragen van huurtoeslag? Dat kan, huurtoeslag.nl helpt met het aanvragen van huurtoeslag!

10. Maak een overzicht

Tijdens het regelen van alles ontvang je veel post, door je brievenbus of via de mail. Het is belangrijk dat je het meeste hiervan goed bewaart. Bewaar belangrijke post in een aparte map, zodat je het altijd terug kunt vinden. Het wil namelijk nog wel eens zo zijn dat de belastingdienst er naar vraagt. Vanaf het begin alles goed bewaren bespaart je straks een hoop hoofdpijn als je het moet gaan opzoeken. Doen dus!

Nadat je dit stappenplan helemaal bent afgegaan ben je klaar om van het volwassen leven te gaan genieten. Je kunt je nu echt gaan bezighouden met de dingen die je mag doen als je 18 jaar oud bent. Want weet jij eigenlijk wel wat je allemaal precies mag nu je 18 jaar oud bent? Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.

Wat mag ik als ik 18 ben?

 • Autorijden, zonder je ouders naast je
 • Legaal alcohol kopen en drinken
 • Stemmen met verkiezingen
 • Een bezoekje brengen aan Holland Casino
 • Abonnementen afsluiten

Een hele verantwoordelijkheid dat 18 jaar oud zijn, probeer vooral te genieten, want je bent nu volwassen!


Comments are closed.

Back to Top ↑
 • Tips, helemaal gratis!

  Een beetje hulp nodig bij het aanvragen van zorgtoeslag? Dat kan, zorgtoeslag.nl helpt met het aanvragen van zorgtoeslag!
  bron: www.zorgtoeslag.nl

  Er zijn in Nederland nou eenmaal meer studenten/jongeren dan studentenkamers en huurwoningen beschikbaar. Dit betekent dat je er dus op tijd bij moet zijn..
  bron: www.kamerstudenten.nl

  Als je 18 jaar of ouder bent is een zorgverzekering verplicht, afsluiten dus!
  bron: www.18ennu.nl

  Na het aanvragen van je DigiD moet je deze zelf activeren.
  bron: www.activerendigid.nl

  Een beetje hulp nodig bij het aanvragen van huurtoeslag? Dat kan, huurtoeslag.nl helpt met het aanvragen van huurtoeslag!
  bron: www.huurtoeslag.nl

  Een uitvaart kost in Nederland al snel €7.500,-, dood gaan is dus een dure grap. Het is dan ook verstandig om jezelf voor deze kosten goed te verzekeren.
  bron: www.studentenuitvaartverzekering.nl